W 1930 roku podczas prac archeologicznych w Herkulanum, które zostało zniszczone w 79 r. n.e. przez wybuchu Wezuwiusza, znaleziono dobrze zachowany bochenek chleba, który liczy ponad 2000 lat. Obiekt trafił do Narodowego Muzeum Archeologiczne w Neapolu. Ponad 80-lat później trafił na wystawę w British Museum, gdzie pracownicy muzeum poprosili jednego z włoskich piekarzy o odtworzenie przepisu na starożytny rzymskich chleb.
Herkulanum było miastem założonym w XII w p.n.e. przez italijskie lud Osków. W VI w. n.e. dostało się pod panowanie Etrusków, a w V wieku p.n.e. zdobyli je Samnici. W roku 307 p.n.e., w czasie drugiej wojny samnickiej podbili je Rzymianie i odtąd było sprzymierzeńcem Rzymu. Położone w pobliżu Neapolu miasto stało się miejscowością wypoczynkową. 24 sierpnia 79 r. n.e. było jednym z miast obok Pompejów i Stabie, które zostało zniszczone w 79 roku n.e. w wyniku gwałtownej erupcji wulkanu Wezuwiusza. Popiół, które zasypał je nad Zatoką Neapolitańską utrwalając budowle, przedmioty oraz niektóre ciała ludzi i zwierząt.
Podczas wybuchu Wezuwiusza Herkulanum zostało zalane błotem wulkanicznym, którego grubość dochodzi do 12 metrów. Część nieodkrytego Herkulanum jest poza zasięgiem badaczy ponieważ powstały na niej następne miasta: Resina i Portici. Ruiny starożytnego Herkulanum zostały odkryte przypadkiem – w roku 1709 podczas kopania studni natrafiono na scenę teatru miejskiego. Odtąd datuje się prace wykopaliskowe, a wiele znalezisk jest w lepszym stanie niż w Pompejach.
Dzięki współczesnej archeologii udało się odkryć wiele zachowanych mozaik, przedmiotów codziennego użytku czy mebli. Dzięki temu, że również zachowały się skóry, drewno, a także żywność. Najciekawszymi z obiektów było znalezienie bochenków chleba w jednej z ruin piekarni. W czasach starożytnych chleb był jednym z podstawowych elementów diety mieszkańców rzymskich miast. Niektóre rodzaje pieczywa dekorowano m.in. anyżem, makiem i sezamem.
Archeolodzy na taki jeden z chlebów pokryty popiołem wulkanicznym odkryli w 1930 roku. Bochenek chleba jest podzielony na osiem równych kawałków. Wypiekający go piekarz postawił na nim swoją markę rzemieślniczą. Według zapisu z niej bochenek wykonał: „Celer, niewolnik Quintusa Graniusa Verusa”. Obiekt trafił do Narodowego Muzeum Archeologicznego w Neapolu.
Bochenek chleba z Herkulanum został wypożyczony na jedną wystaw do British Museum w Londynie. W 2013 roku pracownicy muzeum poprosili włoskiego kucharza Giorgio Locatelli’ego o odtworzenie przepisu na rzymski bochenek chleba. Poniżej filmik:
Został wypieczony na podstawie poniższego przepisu:
Na początku należy wymieszać wodę z zakwasem. Następnie pomieszać dwa rodzaje mąki i potem dodać je do roztworu wodnego. Należy mieszać przez dwie minuty. Dodać sól i znów mieszać mieszaj przez kolejne trzy minuty. Uformować w okrągły kształt i pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie obwiązać sznurkiem, aby zachował swój kształt. Należy też ciasto naciąć na wierzch w kilku miejscach. Na koniec należy piec przez 30-45 minut w 200°C. Upieczony chleb jest pulchny i smaczny. Poniżej zdjęcie z wypieczonym bochenkiem.
Autor: Jacek Czubacki
Na podstawie: The Vintage News, Museum of Artifacts, British Museum
[…] https://historiamniejznanaizapomniana.wordpress.com […]
PolubieniePolubienie