Dodaj komentarz

Odtworzono przepis na piwo z IV wieku n.e.

odtworzono piwo z IV n.e. 1

Na zdjęciu Matt Gibbs oraz dwaj piwowarzy Tyler Birch i Brian Westcott z browaru „Barn Hammer Brewing”, którzy odtworzyli piwo z IV wieku n.e. Fot. David Lipnowski/Canadian Press.

Badacze z kanadyjskiego Uniwersytetu Winnipeg we współpracy z jednym z lokalnych browarów, odtworzyli smak piwa z IV wieku n.e. Dokonano tego na podstawie przepisu egipskich alchemików. Odtworzone piwo jest smaczne, kwaśne i przypomina w smaku cydr z nutą rodzynek.

Dr Matt Gibbs jest historykiem z Uniwersytetu Winnipeg, zajmującym się starożytną Grecją i Rzym, jest również miłośnikiem dobrego piwa. W listopadzie zeszłego roku, siedząc przy barze, rozmawiał o dawnych piwach z dwoma piwowarami Tylerem Birchem i Brianem Westcottem, współwłaścicielami browaru „Barn Hammer Brewing Co. z Winnipeg”. Podczas rozmowy Gibbs wpadł na pomysł, by odtworzyć smak starodawnego piwa. Oryginalną recepturę na piwo znalazł w książce „The Barbarian’s Beverage: A History of Beer in Ancient Europe” autorstwa dr Maxa Nelsona z Uniwersytetu Windsor. Receptura została stworzona w IV wieku n.e. i spisana w języku starogreckim, przez alchemików z Egiptu, gdy ten był pod rzymskim panowaniem. Za zgoda autora Gibbs postanowił przetłumaczyć przepis. Wybrał ten akurat, ponieważ był bliższy oryginału oraz w odróżnieniu od niektórych receptur, składniki były dostępne i legalne. Wcześniej przetłumaczono tekst. W odtworzeniu piwa uczestniczył zespół dr Gibbsa, we współpracy z piwowarami Tylerem Birchem i Brianem Westcottem.

Przygotowania były niezwykle czasochłonne. Na początku stworzono chleb na zakwasie z wody i mąki jęczmiennej, która zmieloną ręcznie. Pieczenie bochenków trwało 18 godzin w wystarczająco niskiej temperaturze, aby enzymy niezbędne do produkcji piwa pozostały przy życiu. Bochenki zostały następnie zanurzone w fermentorze. Jedyne znaczące różnice w stosunku do pierwotnej receptury były takie, że zastosowano fermentor ze stali nierdzewnej, a jęczmień nie był poddany słodowaniu na dachu w słońcu.

odtworzono piwo z IV n.e. 3

Proces fermentacji. Fot. Matt Gibbs

Po wielu tygodniach metodach prób i błędów, udało się wreszcie stworzyć i skosztować starożytnego piwa. – Po jego skosztowaniu, myślałem, że będzie obrzydliwe, ale okazało bardzo dobre. Jestem naprawdę zdumiony tym, jak bardzo dobre jest do picia – powiedział Tyler Birch.  Jednak nie przypomina smaku nowoczesnego piwa. Jest bardziej kwaśne i przypomina cydr z nutą rodzynek lub jabłka. – To piwo jest bardzo kwaśne, jest dobre, znacznie lepsze, niż myślałem, kiedy je pierwszy raz zrobiliśmy, jest jakieś inne. Dla mnie osobiście jest za kwaśne. Ale to część eksperymentu, jak bardzo nasze podniebienia zmieniały się z czasem, ponieważ jest cukier w prawie we wszystkim. – skomentował Gibbs. Napój jest bez gazu, ponieważ 1000 lat temu nie istniała wtedy technologia karbonizacji, która polega na wyrównaniu zawartości CO2 w piwie. Trunek zawiera ok. 3% alkoholu, podobnie jak wiele współczesnych piw.

odtworzono piwo z IV n.e. 2

Odtworzone piwo z IV wieku n.e., jest kwaśne i przypomina cydr z nutą rodzynek. Fot. David Lipnowski/Canadian Press.

Póki co piwo nie jest przeznaczone na sprzedaż, ale zdaniem właścicieli browaru, być może w przyszłości stworzona zostanie jakaś specjalna partia. Jest to początek badań, w jaki sposób zmieniała się technika warzenia i konsumpcja piwa przez starożytne społeczności. Członkowie zespołu otrzymali grant w wysokości 1500 dolarów. Dotacja ta pomogła pokryć koszty składników do produkcji piwa i miodu pitnego, w oparciu o przepis z rzymskiego senatora z I wieku n.e., który jest obecnie w fazie produkcji.

Nie jest to pierwszy raz kiedy odtwarzano dawne receptury na piwo. W maju 2015 roku, chińscy archeolodzy zrekonstruowali smak trunku sprzed 5 tys. lat. Więcej można o tym poczytać w artykule pt.: Archeolodzy odtworzyli chiński przepis na piwo sprzed 5 tys. lat. Rok później, międzynarodowy zespół naukowców z Belgii, Australii, Francji oraz Niemiec, odtworzyli przepis na piwo XVIII-wiecznego piwa, o tym można poczytać w artykule pt.: Odtworzono smak piwa sprzed 220 lat.

Autor: Jacek Czubacki

Na podstawie:  CBC NewsThe University of Winnipeg News CentreCTV News

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: