Dodaj komentarz

Odtworzono smak piwa sprzed 220 lat

odtworzone-piwo-sprzed-220-lat-1

Odtworzone piwo „Presevervation Ale”. Fot. David Thurrowgood/Live Science

Międzynarodowemu zespołowi badaczy udało się odtworzyć przepis na piwo sprzed 220 lat. Dokonano tego wykorzystując butelkę z piwem, zawierającą mikroby drożdży, znalezioną na wraku „Sydney Cove” , który zatonął podczas sztormu w 1797 r. Odtworzone piwo jest smaczne, lekkie i przypomina w smaku cydr.

W 1990 roku u brzegu Preservation Island, na północ od Tasmanii, odkryto wrak statku „Sydney Cove”, który był w drodze z Kalkuty do Sydney. Okręt zatonął w lutym 1797 roku podczas szturmy, wraz z ładunkiem ponad 26 tys. lirów alkoholu, niedaleko Tasmanii u brzegów niewielkiej wyspy Preservation Island. 17-osobowa załoga uratowała dzięki łodzi ratunkowej, rozpoczynając 600 km podróż przez nieznane niebezpieczne wody. W podróż wyruszyli mając ze sobą tylko niewielką ilość zapasów i amunicji. Po drodze musieli się zmagać z niepewną pogodą, chorobami, a podczas prób uzupełniania zapasów na lądzie byli atakowani przez tubylców. W maju 1797 roku, tylko trzech rozbitków dotarło cało do Portu Jackson.

znaleziona-butelka-piwa-z-wraku-1990

Wyłowiona z wraku butelka piwa. Fot. Mike Nash/Queen Victoria Museum i David Thurrowgood/Live Science

Niedawno po ponad 220 lat, międzynarodowy zespół naukowców z Belgii, Australii, Francji oraz Niemiec. Przebadano 26 butelek z piwem. Znaleziono w nich świetnie zakonserwowane mikroby drożdży, które przetrwały tak długi czas. Postanowiono odtworzyć dawny trunek sprzed trzech wieków. Badacze pobrali z jednej z pośród 26 butelek próbki, z których następnie wyodrębniono i wyhodowano drożdże. Z ich użyciem uwarzono w otwartych kadziach piwo na podstawie tradycyjnej XVIII-wieczne receptury, uzyskując specyficzny smak. – „Piwo jest lekkie, orzeźwiające i słodkie, przypomina cydr lub jest to efekt pracy drożdży.” –.mówi dr David Thurrowgood nadzorujący projekt, na co dzień chemik oraz konserwator w Queen Victoria Museum w tasmańskim Launceston.

odtworzone-piwo-sprzed-220-lat-2

Fot. David Thurrowgood/Live Science

Przeprowadzono dokładniejsze badania DNA, które wykazały, że ożywione drożdże są spokrewnione z gatunkiem używanym przy produkcji piw Trapistów. –„Drożdże z wraku to niezwykła trój-mieszanka drożdży stosowanych przez piekarzy, piwowarów i gorzelników. Są zupełnie inne od setek drożdży z którymi je porównywaliśmy, a które stosowane są obecnie w Australii i na całym świecie.” – wyjaśnia Thurrowgood. Niestety nie wiadomo kiedy drożdże posłużą szerszym rzeszom miłośników piwa, gdyż na razie mikroby te posłużą jedynie do badań.

piwo-australia

Fot. David Thurrowgood/Live Science

Wiele wskazuje na to, że próbkę pobrano z dobrej jakości piwa wysłanego do Port Jackson dla oficerów wojskowych z Anglii. W 1990 roku, podczas prac płetwonurkowie wśród trunków na pokładzie wraku znaleźli oprócz piwa, mocniejsze alkohole jak wina, brandy, gin oraz przedmioty jak tytoń, tkaniny i atrament. Z próbki tylko z jednej butelki piwa naukowcom udało się uzyskać pięć różnych szczepów drożdży i kilka rodzajów bakterii, co pomoże w uzyskaniu informacji o mikroorganizmach w diecie ludzi przed Rewolucją Przemysłową. Co ciekawe jedną z butelek z wraku „Sydney Cove”, można zobaczyć w Muzeum Królowej Wiktorii w Launceston na Tasmanii, która jest „najstarszym piwem świata”. Zaraz po nim najstarszym jest 133-letni lager z muzeum Carlsberga w Danii. Nieoficjalnie badacze planują w przyszłości odtworzyć recepturę na wino z zatopionego okrętu.

Nie jest to pierwszy raz, kiedy badacze odtwarzają recepturę na dawne piwo. Kilka miesięcy temu pisałem o chińskich archeologach, którymi odtworzyli smak piwa sprzed 5 tys. lat. Więcej można o tym poczytać w artykule pt.: Archeolodzy odtworzyli chiński przepis na piwo sprzed 5 tys. lat

Autor: Jacek Czubacki

Na podstawie: Live Science

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: