Archeolodzy odtworzyli chiński przepis na piwo sprzed 5 tys. lat

piwo_chiny_pinterest

Fot. Pinterest

Chińscy archeolodzy podczas prac wykopaliskowych w prowincji Shaanxi odkryli pozostałość prawdopodobnie najstarszego browaru w Chinach sprzed ok. 5 tys. lat. Natrafili na naczynia i narzędzia, który służyły do warzenia piwa. Badaczom udało się odtworzyć także dawny przepis na piwo, który zawierał m.in. jęczmień. To oznacza, że w Chinach jęczmień zaczęto uprawiać znacznie wcześniej niż do tej pory uważano.

mijiaya piwo chiny

Mijaya miejsce, w którym znaleziono chiński browar, źródło: Jiajing Wang

Do okrycia doszło w miejscowości Mijiaya nad rzeką Wei He w pobliżu miasta Xi’an w prowincji Shaanxi w środkowych Chinach. Podczas prac archeologicznych znaleźli ziemianka o głębokości 3,7 m. Wewnątrz znajdywały się fragmenty trzech różnych typów naczyń.

chiny_naczynia_piwo

Naczynia i narzędzia, źródło: Jiajing Wang

Były to garnki o szerokim wylewie, lejki oraz amfory jiandiping. Znalezione naczynia wskazują, że służyły do warzenia, filtrowania i przechowywania wyprodukowanego piwa. Ponadto natrafiono na rodzaj ceramicznych piecyków, które podczas warzenia utrzymywały stałą temperaturę.

china-beer-funnel

Fot. Fulai Xing

mijiaya-stove-fragment

Fot. Fulai Xing

Na wcześniej wspomnianych fragmentach naczyń znaleziono żółty nalot, postanowiono je dokładnie zbadać, poddając je mikroskopowych i chemicznym analizom. Wyniki analiz i badań wykazały, że piwo było warzone z roślin m.in. prosa zwyczajnego, jęczmienia i łzawicy ogrodowej. To oznacza, że jęczmień był uprawiany w Chinach tysiąc lat wcześniej niż do tej pory sądzono, a jednocześnie odnaleziono prawdopodobnie najstarszych browar w tym kraju.

Najstarsze wzmianki o warzeniu piwa w Chinach pochodzą z lat ok. 1250-1046 r. p.n.e, czyli z okresu schyłku panowania dynastii Shang. Z tego okresu również pochodził przepis na piwo, która zawierał użycie jęczmienia, słodu pszennego i z prosa. Wcześniej jednak podejrzewano, że piwo było dużo wcześniej warzono, już w okresie chińskiej neolitycznej kultury Yangshao (ok. 5000-2900 p.n.e.). Najnowsze odkrycie i stanowisko datowane na okres 3400-2900 lat p.n.e., zdaje się potwierdzać te przypuszczenia.

Zdaniem badaczy warzono piwo odegrało dużą rolę w tworzeniu społeczności na tych terenach. – Produkcja i konsumpcja piwa Yangshao mogła mieć duży wkład w powstanie hierarchicznych społeczności na Centralnej Równinie, w regionie znanym jako „kolebka chińskiej cywilizacji” – powiedział Jiajing Wang z Uniwersytetu Stanforda, autor badania. Udało się naukowców odtworzyć przepis na piwo.

Odkrycie też pokazuję, że w Chinach zboże było pierwotnie uprawiane dla produkcji alkoholu, później dopiero na pożywienie. Piwo było istotnym elementem diety dawnej kultury.

Na podstawie: Live ScienceArstechnicaPNAS

Autor: Jacek Czubacki

Reklamy

2 thoughts on “Archeolodzy odtworzyli chiński przepis na piwo sprzed 5 tys. lat

  1. Pingback: Odtworzono smak piwa sprzed 220 lat |

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s