Odkryto jeden z najstarszych browarów w Niemczech

Klasztor Urszulanek Erfurt

Klasztor urszulanek w Erfurcie, źródło: wikimedia commons.

Niemieccy archeolodzy przypadkowo odkryli w klasztorze urszulanek w Erfurcie w Turyngii jeden z najstarszych browarów w Niemczech. Okazuje się, że przygotowywaniem piwa przez długi czas zajmowały się kobiety.

Miejsce w którym były piece do ważenia piwa, źródło: Archäologie Online

We wrześniu br., gdzie niegdyś znajdowały się budynki gospodarcze, archeolodzy wykopali kilka pieców. Po co zakonnicom tak wiele pieców? W jednym z nich badacze zidentyfikowali grubą warstwę zwęglonego jęczmienia. Prawdopodobnie ziarna spaliła nieostrożna siostra, która go podsmażała. Archeolodzy mają szczęście, bo dzięki tej kobiecie, byli w stanie zrozumieć, że znaleźli szczątki browaru.

Pracownicy Urzędu Ochrony Zabytków i Archeologii Turyngii nie ustalili dokładnie, kiedy mniszki rozpoczęły warzenie piwa. Pierwsze wzmianki o klasztorze pochodzą z 1136 roku. Mieszkały w nim wówczas augustianki, a od mniej więcej 1200 roku zarządzały nim siostry ze zgromadzenia Marii Magdaleny od Pokuty.

altes Klostergemaelde 1

Obraz starego klasztoru urszulanek, XIX w.

Urszulanki przejęły obiekt w 1667 roku. Prawdopodobnie od 1444 roku funkcjonował tam browar. W manuskrypcie klasztornym z 1516 roku wymieniane są składniki potrzebne do warzenia piwa. Zakonnice kupiły 37 maltów jęczmienia, które przetworzyły w słód. Jeden malt odpowiadał objętości około 100 litrów.

Rysunek średniowieczny, przedstawiający kobietę ważącą piwo.

Kobiety piwowarki nie są zjawiskiem wyjątkowym w historii Niemiec, a raczej regułą. Najbardziej znaną z nich jest Katarzyna von Bora, małżonka reformatora Marcina Lutra, która zarabiała pieniądze na sprzedaży napoju, aby utrzymać gospodarstwo domowe.

Również w starożytnych religiach produkcję piwa kojarzono z kobietami. W 1800 r. p. n. e. ktoś napisał na glinianej tabliczce, pochodzącej z sumeryjskiego miasta Ur (na południe od współczesnego Bagdadu): „Hymn do Ninkasi, bogini piwowarów”. Tekst zawiera najstarszą na świecie recepturę przygotowania napoju alkoholowego.

Piwo w średniowieczu w przeciwieństwu do wody, która była często zanieczyszczona, było czyste i dlatego nadawało się do spożycia. Wkrótce piwo odegrało ważną rolę społeczną jako produkt spożywczy.

Na podstawie: Archäologie Online

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s